Az új BMW R nineT és R nineT Urban G/S

Az új R nineT és R nineT Urban G/S: nemes stílusú roadster manufaktúra-karakterrel és boxer-feeling klasszikus enduro-ruhában

Amikor a BMW Motorrad 2013-ban bemutatta R nineT modelljét, jól érzékelhetően többről volt szó, mint csupán egy klasszikus mintára készült roadsterről. Az R nineT ugyanis már a kezdetektől igényes kézi munkával ötvözte a hagyományos motorkerékpár-építést és a modern technikát, amire többek között csiszolt oldalfelületű alumínium üzemanyagtartálya szolgálhat kiváló példával. Természetesen számos más megoldás is hűen tükrözte az R nineT csapat részletek iránti kiemelkedő figyelmességét, s ez a manufaktúra-karakter az új R nineT esetében is pontosan érzékelhető, ám immár fejlesztések egész sora mellett.

 

Más stílusú, ám éppúgy hamisítatlan klasszikus karakter az új R nineT Urban G/S. Immár több mint 35 esztendeje szolgál a GS rövidítés a BMW Motorrad motorkerékpárjaival összefüggésben a két keréken megélhető szabadság és a kalandvágy szinonimájául, utcán és terepen egyaránt. Az R nineT Urban G/S az első és legendás BMW R 80 G/S génjeit eleveníti fel a nyolcvanas évekből, és korszerű technikával klasszikus enduro-stílusú, boxermotoros BMW motorkerékpárként testesíti meg napjainkban őket.

 

Mindkét új BMW Heritage modell hajtásáról az 1170 köbcentiméter hengerűrtartalmú, lég-/olajhűtésű, erőteljes boxermotor gondoskodik, mégpedig 81 kW (110 LE) teljesítménnyel. A jól ismert erőforrás hatfokozatú sebességváltóhoz csatlakozik. Mindkét motorkerékpár teljesíti az Euro 4 szabvány előírásait. A nemesacél kipufogórendszer bal oldalon kivezetett hangtompító-dobbal illeszkedik a klasszikus stílusba.

 

 Modulrendszerű vázkoncepció széles körű egyéni kialakítási lehetőségekkel

A modulrendszerű vázkoncepció tág teret nyit a két új boxermotoros BMW motorkerékpár megjelenésének és karakterének egyéni kialakítása előtt, például a BMW Motorrad kiegészítő- programjában kínált, különböző ülésváltozatokkal. Az R nineT vázát az eddigiekhez hasonlóan négy fő komponens alkotja: az első és a hátsó fő vázelem, a levehető vázvég, illetve az ugyancsak leszerelhető utasoldali vázrész. Az R nineT Urban G/S esetében háromrészes vázat alkalmaztak a tervezők, amely az első és az integrált vázvéggel kialakított hátsó fő vázelemből, valamint az utasoldali vázrészből épül fel. 

 

R nineT állítható, fordított teleszkópvillával és továbbfejlesztett futóműgeometriával, illetve R nineT Urban G/S enduro-stílusú futóművel

Az új R nineT első kerékfelfüggesztésének feladatát az eddigiekkel megegyezően igényes, fordított (upside-down) teleszkópvilla látja el, amely most teljes mértékben állítható konstrukcióként érkezik. A még pontosabb kormányzás és precízebb irányíthatóság, illetve még inkább semleges kanyarbeli menettulajdonságok szolgálatában a megújult R nineT futóműgeometriáját is továbbfejlesztették a tervezők. Az R nineT Urban G/S elején hagyományos teleszkópvilla dolgozik, míg a hátsó kerék vezetéséről – akárcsak az R nineT esetében – szimpla Paralever lengőkar gondoskodik, amely központi rugóstaghoz csatlakozik.

 

Az R nineT elöl 3,5 x 17’’, hátul 5,5 x 17’’ méretű, új drótküllős kerekeket kapott, amelyekre elöl 120/70 ZR 17, hátul 180/55 ZR 17 jelzésű gumiabroncsot szerelnek. A biztonságos lassulásról elöl az eddigiekhez hasonlóan blokkolásgátlóval (ABS) kiegészített, radiális felfogatású, négydugattyús monoblock-féknyergek és úszó ágyazású féktárcsák gondoskodnak.

 

Az R nineT Urban G/S alapkivitelében könnyűfém-öntvény keréktárcsákkal készül. Tökéletes összhangban áll az enduro-stílusú klasszikus gép fellépésével 19’’ peremátmérőjű, 120/70 ZR 19 méretű gumiabronccsal szerelt első kereke, amely hátul 17’’ tárcsával és 170/60 ZR 17 dimenziójú gumiabronccsal egészül ki. Gyári extrafelszerelésként az új boxer BMW klasszikus stílusát még jobban kiemelő, terepmintázatú gumiabroncsokkal (széria: utcai mintázat) és karcsú drótküllős kerékpántokkal is rendelhető. Négydugattyús féknyergekkel, fém fékcsövekkel és 320 milliméter átmérőjű féktárcsákkal itt is blokkolásgátlóval (ABS) kiegészített, nagyteljesítményű fékberendezés szolgál intenzív és megbízható lassulási képességekkel. Síkos úton a hátsó kerék kipörgésének megelőzésére extrafelszerelésként az Automatikus menetstabilizáló rendszer (Automatic Stability Control; ASC) is rendelkezésre áll.

  

Az új R nineT: puritán stílusú roadster manufaktúra-karakterrel, kívánságra gyárilag egyéni színvilággal

Az R nineT megújulva is lezser eleganciával és a klasszikus BMW roadsterek jellegzetes arányaival tűnik ki. A motorkerékpár-építés hagyományos és modern stílusjegyeinek ezen igényes felületi kialakításokkal kombinált, színvonalas ötvözete minden irányból rátekintve meghatározó az R nineT megjelenésében.

 

Noha a sebesség- és a fordulatszámmérő két körműszerével az R nineT eddigi kombinált műszeregysége is harmonikusan illeszkedett a klasszikus környezetbe, a két külön házba foglalt új megoldás még meggyőzőbb stílusú.

 

A megújult R nineT mit sem veszített manufaktúra-karakteréből, így számos igényes részletével dobogtatja meg a rajongók szívét. Ilyen például egyebek mellett a 18 literes, csiszolt oldalfelületű alumínium üzemanyagtartály, vagy éppen a jobb oldalon, a légbeszívó nyílás feletti, gravírozott „R nineT” feliratot hordozó alumíniumlemezből készült burkolati elem.

 

Noha az R nineT klasszikus stílusú, ezüst és fémes kontrasztokkal kiegészített fekete (Blackstorm metallic) színvilága eddig is csaknem tökéletesnek hatott, az új R nineT itt is „feltette az i-re a pontot”. Fekete felületű komponenseihez – mint például a váz és a motorburkolat – illeszkedve immár a Paralever kerékfelfüggesztés lengőkarja és a hátsó hajtás háza is fekete bevonatot kap.

 

Az R nineT első ízben két egyéni, manufaktúra-karakterét erősítő színvilággal is rendelhető gyári extraként, ezzel a BMW Motorrad először bővíti ki immár a fényezésekre is egyéni kialakítási lehetőségei palettáját. A Fekete (Blackstorm metallic) / Vintage különleges fényezés sárga alapon lévő „21”-es rajtszámmal emeli ki a Fekete (Blackstorm metallic) / Ezüst tónusú alumínium üzemanyagtartály manufaktúra-karakterét. A kézi munkával végzett koptatás eredményeképpen e díszítés kimondottan nemes hatást kelt. Ebben a kivitelben a támpárnával szerelt alumínium hátsó idom is szériafelszerelés.

 

A másik különleges fényezés, a Kékl (Blueplanet metallic) / Alumínium újszerű megfogalmazásban hangsúlyozza az R nineT klasszikus stílusát. A lecsiszolt hegesztési varratokkal készült, fényesre lakkozott alumínium üzemanyagtartály és a szintén alumínium ülésidom – mindkettő kézi csiszolású felületekkel – középső sávja egyaránt aranyszegélyű kék (Blueplanet metallic) fényezést kap, amely árnyalat ez esetben az első sárvédőn is megjelenik.

 

R nineT Urban G/S: tradicionális színvilág és formai nyelvezet az első BMW R 80 G/S stílusában

Az R nineT Urban G/S hasonlósága legendás őséhez már az első pillantásra feltűnő, s annak színkoncepcióját is csaknem változatlan formában hordozza. Akárcsak több mint 35 esztendeje, a tank és a magasra emelt első sárvédő egyaránt fehér (Lightwhite) alapszínben jelenik meg, s ezzel harmonizál a fényszórómaszk is, amely formájával pontosan a régi BMW G/S stílusába illeszkedik. Az R nineT Urban G/S üzemanyagtartályának dekorációját – szintén úgy, mint egykor – a kék két árnyalata alkotja, amit élénkvörös kétszemélyes ülés egészít ki – a BMW korábbi versenysport-színeit idézve. A régmúlt idők emlékezetét a fekete váz teszi teljessé.

 

Harmonikusan illeszkedik a fényszórómaszkba az analóg körműszerként kialakított sebességmérőből, ellenőrző lámpákból, illetve kétsoros LCD-kijelzőből álló kombinált műszeregység. Az R nineT Urban G/S szintén különösen színvonalas részletmegoldásokkal büszkélkedhet. Ezek között említhetők az olyan igényes kovácsolt alumínium alkatrészek, mint például a villahidak és a kónuszos kiképzésű alumíniumcső-kormány bilincsei.

 

A klasszikus enduro-megjelenést erősítő érdekes megoldás a kétrészes első sárvédő. Az első védőidom az alsó villahídra erősítve célzottan a klasszikus enduro-stílus kifejezője, míg a hátsó egy villastabilizátorhoz csatlakozva szorosan a kerékre simul.

 

 Az új R nineT és R nineT Urban G/S különlegességei

 

 • Erőteljes boxermotor 1170 köbcentiméter hengerűrtartalommal és 81 kW (110 LE) teljesítménnyel, illetve Euro 4 minősítéssel
 • Modulrendszerű váz, amely tág teret nyit a customizing, vagyis a személyes ízlés szerinti egyéni kialakítások előtt
 • Az R nineT új drótküllős kerekekkel
 • Az R nineT Urban G/S könnyűfém-öntvény keréktárcsákkal és enduro-stílusú, 19’’ peremátmérőjű első kerékkel
 • Kettős tárcsafék elöl, 320 milliméter átmérőjű féktárcsákkal
 • Már alapkivitelben blokkolásgátló berendezés (ABS)
 • Gyári extrafelszerelésként Automatikus menetstabilizáló rendszer (Automatic Stability Control; ASC)
 • Kettő-az-egybe vezetésű, nemesacél kipufogórendszer
 • Igényes részletek, mint például a natúr eloxált felületű, kovácsolt alumínium villahidak
 • Az R nineT klasszikus roadster-dizájnnal, Fekete (Blackstorm metallic) színben, fekete vázzal és erőátviteli elemekkel
 • Az R nineT Urban G/S a nyolcvanas évekbeli első BMW R 80 G/S enduro-stílusában
 • Az R nineT Urban G/S fehér (Lightwhite) alapszínben, a kék két árnyalata alkotta üzemanyagtartály-dekorációval és élénkvörös üléssel – a BMW korábbi versenysport-színeit idézve