BMW R Nine-T SCRAMBLER

A koncepció

(Összefoglaló)

 

Az új BMW R nineT Scrambler – eredeti karakter, túl a megszokott konvenciókon

Akcióhősök motoroztak vele a filmvásznon és hobbiversenyzők sokasága vágott nyergében a hegyi- és utcai versenyeknek – ez a scrambler. Durva, terepes mintázatú gumiabroncsokkal, magasan vezetett kipufogóval, hosszabb rugóutakkal és kényelmes üléspozícióval szolgált motorosainak a scrambler az ötvenes és hetvenes évek között. A kanyargós országutakon nyújtott élvezetes motorozás mellett némi terepes képességekkel ötvözve kínált széles körű használhatóságot. A scrambler nyergében a motoros gépéhez hasonlóan a megszokott hagyományokon és a bevett konvenciókon jócskán túl élvezhette a különleges élményt. S tehette ezt csaknem mindenütt, a kanyargós országutaktól a sóderes hegyi szerpentineken át, egészen – már ahol megengedték – a homokos strandokig.

 

A scrambler-hagyományok a BMW Motorrad történetében is mélyen gyökereznek. A BMW R 68 még 1951-ben jellegzetesen megemelt, kettő-az-egyben kipufogóval szerelt változatában érkezett a Frankfurti Motorszalonra (IFMA), pontosan úgy, ahogyan a BMW Motorrad versenyzőlegendája, Georg „Schorsch” Meier különböző futamokon rajthoz állt vele. Míg az R 68 alapkivitelében hagyományos, alul vezetett kipufogórendszerrel készült, a megemelt változat már akkor is szerepelt a BMW Motorrad tartozék-kínálatában. A háború utáni veterán BMW motorkerékpárok e különösen értékes képviselőjét még napjainkban is szívesen szerelik fel tulajdonosaik a különleges, scrambler-stílusú kipufogóval.

 

A BMW Motorrad most új BMW R nineT Scrambler modelljével olyan motorkerékpárt mutat be, amely egészen kivételes módon idézi fel a legendás scrambler-korszakot. A motorkerékpárok e speciális fajtájának minden jellemzőjével és egészen egyedi szellemiséggel kínálja újdonságát mindazon motorosok számára, akik a puritán, a legszükségesebbre korlátozott és nonkonform stílus hívei – mégpedig a BMW technikájával és minőségében. Az
R nineT roadster modellel közösen a BMW R nineT Scrambler a BMW Motorrad új Heritage élményvilágának alapítója.

 

Erőteljes hajtásrendszer robusztus léghűtéses boxermotorral

A BMW Motorrad Scrambler hajtásáról a klasszikus, léghűtéses és erőteljes boxermotor gondoskodik, amely immár több mint kilenc évtizede a semmi mással össze nem téveszthető formák, a tekintélyes forgatónyomaték és az egyedülálló hang megtestesítője. Az R nineT Scrambler erőforrásaként 1170 köbcentiméter hengerűrtartalommal 7750-es percenkénti fordulatszámnál 81 kW (110 LE) teljesítménnyel és 6000-es fordulaton 116 newtonméter maximális forgatónyomatékkal tér vissza a lég-/olajhűtésű boxer. Szabályzásának új fejlesztésű jellegmezői és aktívszén-szűrővel ellátott üzemanyagrendszere révén az Euro 4 kipufogógáz-szabvány előírásait is teljesíti.

 

Dinamikus scrambler sokoldalú karakterrel

Hasonlóképpen, mint az R nineT esetében, a BMW Motorrad új scrambler modelljével is rajongók sokaságának igényeit kívánja kielégíteni, akik kreatív módon, személyes ízlésüknek megfelelően szeretnék kialakítani motorkerékpárjukat. A lehetséges módosítások skálája itt a BMW Motorrad eredeti tartozékoktól egészen a professzionális járműátépítő és tuningcégek egyéni igények szerint készített komponenseiig terjed, amelyekkel már teljesen egyedi darabok születhetnek.

 

Magasan vezetett scrambler stílusú kipufogó és telt hangzás

A klasszikus scrambler magasan vezetett kipufogórendszerében egymás felett elrendezve hordja két hátsó hangtompítóját, amelyek a vázhoz különösen közel húzva a motorkerékpár eleve karcsú megjelenését erősítik. Mélyen zengő és telt boxer-hangot produkálva a kipufogó az új ECE R41-04 zajvédelmi előírásoknak is megfelel. A kipufogógázok még hatékonyabb tisztításáról megnövelt katalizátor gondoskodik.

 

Hagyományos futómű-technika 19 colos első kerékkel és sokrétű variációs lehetőséggel

A széles körű egyéni kialakítási lehetőségek fontos eleme – az R nineT roadsterhez hasonlóan – a váz koncepciója. A saját fejlesztésű acél csőváz a boxermotort is teherviselő elemként integrálja, s a kormányagyat is tartalmazó első, illetve a lengőkar-csapágyházat is magában foglaló hátsó vázelemből áll.

 

A levehető utasoldali vázrész révén az R nineT Scrambler igény szerint alakítható két-, illetve – különösen stílusos megjelenéssel – egyszemélyessé. Aktív és mozgékony karakterének megfelelően az R nineT Scrambler futómű-geometriáját mindenekelőtt a kedvező irányíthatósági tulajdonságok, a semleges kanyarbeli viselkedés, s ezzel a kanyargós országutakon kínált élvezetes motorozás jegyében alakították ki a tervezők.

 

Az autentikus scrambler külsőnek megfelelően gumiharmonikákkal védett, 125 milliméter rugóúton mozgó teleszkópvilla látja el az első kerékfelfüggesztés feladatát. A hátsó kerék vezetéséről a többi boxermotoros modellhez hasonlóan szimpla Paralever lengőkar gondoskodik. A rugózás és a csillapítás itt központi rugóstaggal történik, amelynek maximális rugóútja 140 milliméter.

 

A BMW új scrambler modellje könnyűfém-öntvény keréktárcsákkal készül, ugyancsak a motorkerékpárok e fajtájára jellemző módon elöl 19” peremátmérővel és 120/70-19 jelzésű gumiabronccsal, míg hátul 17 colos méretben és 170/60-17 jelzésű gumiabronccsal.

 

A már alapkivitelben blokkolásgátlóval (ABS) készülő fékrendszer fém fékcsövekkel, valamint elöl négydugattyús féknyergekkel és 320 milliméter átmérőjű féktárcsákkal, míg hátul kétdugattyús úszónyereggel és 265 milliméteres tárcsával felel meg az R nineT Scrambler dinamikus menettulajdonságai támasztotta intenzív lassulási igényeknek.

 

Színvonalas ergonómia a kényelmes „scrambler-feeling” szolgálatában

A scrambler egyik alapvető jellemzője az egyenes és pihentető üléspozíció. A BMW Motorrad mérnökei ezért újonnan alakították ki az ergonómiai szempontból meghatározó kormány-ülésfelület-lábtartó háromszöget. Az R nineT modelléhez viszonyítva megemelt kormány, az ülés némileg alacsonyabb párnázata valamint a motoros mélyebbre és hátrébb szerelt lábtartói kimondottan pihentető testtartást tesznek lehetővé.

 

Puritán stílus, a részletek iránti figyelmesség és klasszikus színkoncepció

Legyen szó a szériakivitel könnyűfémöntvény keréktárcsáiról vagy az extrafelszerelésként rendelhető keresztküllős kerékpántokról, az új R nineT Scrambler fellépése mindenkor stílusos. Fontos formatervezési célkitűzésként fogalmazták meg a mérnökök, hogy e puritán megjelenés érdekében a burkolatelemek szintén hangsúlyosan visszafogott stílust képviseljenek. Ennek szellemében a BMW Motorrad új scrambler modelljét minden irányból rátekintve a motorkerékpár-építés klasszikus és modern stílusjegyeinek sajátos ötvözete jellemzi.

 

A kör alakú fényszóró a szabadság, illetve az egyéni és lezser stílus kifejezője, az analóg sebességmérő pedig egyszerűségében szintén a BMW scrambler kifejlesztésekor alapelvnek számító klasszikus elveket követi. A 17 literes acéllemez üzemanyagtartály vonzza a tekintetet, akárcsak a jobb oldalon, a légbeszívó nyílás feletti, igényes alumíniumlemezből készült burkolati elem, amely gravírozott „R nineT” feliratot hordoz.

 

Az igényes kidolgozás a BMW Motorrad új Heritage élményvilága legfrissebb tagjának részletmegoldásain is jól érzékelhető. Kiváló példái ennek az üveggyöngy-szórással tisztított, majd natúr árnyalatra eloxált felületű, kifejezetten nemes hatású kovácsolt alumínium elemek vagy éppen a kónuszos kiképzésű – azaz a végein nagyobb falvastagságú – alumíniumcső-kormány ugyancsak alumínium tartókonzoljai, amelyeket gravírozott „BMW Motorrad” felirat díszít. Nemkülönben színvonalas megmunkálás és anyagválasztás jellemzi a barna tónusú, patinás hatású bőrrel és kiemelt varrásokkal kárpitozott, karcsún keskenyedő kétszemélyes ülést is.

 

Az új BMW R nineT Scrambler matt Monolith metál színben kapható. Klasszikus és puritán karakterét olyan komponensei fekete bevonata emeli ki, mint a váz, a lengőkar, az első villa hüvelyei és a motorburkolat.

 

Az új BMW R nineT Scrambler különlegességei:

 • Puritán stílusú dizájn
 • Klasszikus színkoncepció
 • Patinás hatású bőrrel és kiemelt varrásokkal kárpitozott ülés
 • A részletek iránti nagy gondosság jellemezte kidolgozás
 • Lég-/olajhűtésű kéthengeres boxermotor 1170 köbcentiméter hengerűrtartalommal, 7750-es percenkénti fordulatszámnál 81 kW (110 LE) teljesítménnyel és 6000-es fordulaton 116 newtonméter maximális forgatónyomatékkal
 • Az egyéni kialakítási lehetőségeknek (customizing) tág határokat biztosító konstrukció
 • Modulrendszerű vázszerkezet, levehető utasrésszel és különböző variációs lehetőségekkel
 • Klasszikus kerékfelfüggesztések, elöl teleszkópvilla, hátul Paralever lengőkar formájában
 • A jellegzetes scrambler stílus szerint nagyméretű, 19” peremátmérőjű első kerék
 • A klasszikus scrambler stílusnak megfelelő, egyenes üléspozíció
 • Magasan és a motorkerékpárhoz közel vezetett kipufogó kettős dobbal
 • Fém fékcsövek, blokkolásgátló berendezés (ABS), elöl axiális felfogatású, négydugattyús féknyergek és 320 milliméter átmérőjű féktárcsák
 • Extrafelszerelések és tartozékok testre szabható kínálata a BMW Motorrad jól ismert kiváló minőségében

Műszaki leírás

Motor típusa Négyütemű, két hengeres boxer, lég-olajhűtés
Furat x Löket 101/ 73 mm
Hengerek / szelepek 2 / 4
Hengerűrtartalom 1170 köbcentiméter
Teljesítmény 81kw/110 le/7750ford/perc
Nyomaték 116Nm/6000ford
Sűrítési arány 12,0:1
Keverékképzés BMS-K+
Szelepvezérlés DOHC
Indító rendszer Elektromos
Tengelykapcsoló Hidralikus működtetésű száraz
Erőátvitel 6 fokozatú körmös kapcsolású
Tengelyhajtás kardántengely
Kormányszélesség -
Váz típusa Acélcsőváz, amelyben teherviselő elem a motor
Villaszög / Utánfutás 61,5°/ 110,6
Felfüggesztés elöl teleszkóp 43mm
Felfüggesztés hátul EVO paralever
Rugóút elöl / hátul 125 / 140 mm
Kerékabroncs elöl 3.0 x 19"
Kerékabroncs hátul 4.5 x 17"
Fékek elöl dupla tárcsás, 320 mm-es
Fékek hátul Szimpla tárcsa, 265 mm
Gumiabroncs elöl 120/70 ZR 19
Gumiabroncs hátul 170/60 ZR 17
Üzemanyagtartály 17 liter
Tengelytáv 1527 mm
Hosszúság 2175 mm
Szélesség tükrökkel 880 mm
Ülés magasság 820 mm
Önsúly üresen, feltankolva -/220kg
Végsebesség km/h 200 felett
Gyorsulás 0-1000 m ( mp) -
Gyorsulás 0-100 km/h 3,6 mp
Fogyasztás 90 km/h seb. 4,5 liter
Fogyasztás 120 km/h seb. 5,9 liter

Opciós felszereltség

17A Alumínium üzemanyagtank 1  318 800 Ft
17B Alumínium üzemanyagtank 2  287 900 Ft
519 Markolatfűtés    66 600 Ft
Alacsonyított kivitel    61 900 Ft
LED-es fehér irányjelzők    32 500 Ft
Króm kipufogó    27 900 Ft
603 Riasztó    69 700 Ft
630 ABS    SZÉRIA
633 Off-road gumiabroncsok            0 Ft
650 ASC  102 200 Ft
771 Drótküllős kerekek  126 900 Ft
792 Magasított ülés            0 Ft